top of page

Zakaj so ravni zobje pomembni?

Lep nasmeh vpliva na samozavest ter splošno počutje posameznika, kot najpomembnejše pa vpliva na zdravje zob in ustne votline. Niste vedeli, da je temu tako? Nič čudnega, saj veliko ljudi misli, da so neravni zobje le estetska motnja.

Zakaj?

Vsi zobje so anatomsko tako oblikovani, da imajo s sosedi popolne kontakte le, ko so pravilno postavljeni v loku. V primeru nepravilenga položaja, ko zobje stojijo izven vrste ter se prekrivajo, pa pride do različnih zapletov:

1.) Oteženo čiščenje:

Ravne zobe je lažje čistiti, saj lahko le tako dosežemo večino površine zoba. Boljše pa je tudi fiziološko čiščenje (med zobmi se nam ne zatikajo koščki hrane ampak se spirajo s slino, ..). Če je čiščenje oteženo, nam mestoma zastajajo obloge, to pa vodi do kariesa.

Čisti zobje so zdravi zobje in le-te nam prihranijo marsikatero bolečo in drago izkušnjo.

2.) Vnetje dlesni:

Na mestih, kjer so zobje nepravilno postavljeni, vedno opažamo vnete dlesni. To je zopet posledica oteženega čiščenja. Obloge tako povzročajo vnetje dlesni, ki se kaže kot krvavitev ob ščetkanju. Na dolgi rok se iz vnetja dlesni razvije parodontoza, kjer lahko izgubimo drugače popolnoma zdrave zobe. V izogib neprijetnostim v zvezi z obzobnimi tkivi je torej nujno, da so zobje v pravilnem položaju.

3.) Nevarnost za poškodbe:

Zaradi nepravilnega položaja so (sploh) sprednji zobje podvrženi večji verjetnosti za poškodbo: ponavadi so obrabljeni, odlomljeni, se nam večkrat odkrušijo..

4.) Otežen govor:

Položajne nepravilnosti zob lahko vplivajo na govor in izgovorjavo nekaterih črk. Poravnava zob lahko to opazno popravi.

5.) Glavobol:

Nepravilnosti ugriza imajo pogosto za posledico glavobole, bolečine v žvečnih mišicah ali težave s sklepom. Ureditev ugriza tako pomembno vpliva na razbremenitev žvečnih mišic in izboljšanje simptomov.

6.) Žvečenje in prebava:

Funkcija žvečenja se izboljša, ko imamo pravilen ugriz - to pa vpliva tudi na samo prebavo.....

In še bi lahko naštevali. Glavno je torej, da se zavedamo, da bodo ravni zobje v ustih ostali dlje. Z njimi pa se boste lepše smejali dlje.

In ne pozabite: SMEH JE POL ZDRAVJA - zato ne skrivajte več svojega nasmeha in poskrbite za svoje ustno zdravje še danes, s praktično nevidnimi, snemljivimi opornicami Invisalign!

bottom of page