top of page

Čiščenje medzobnih prostorov

Čiščenje medzobnih prostorov je izrednega pomena. Pomembno je ne samo za zdravje zob, temveč tudi za zdravje dlesni in posledično opornih struktur zoba.

Če si zobe umivamo le z zobno krtačko, ostanejo medzobni prostori neočiščeni. Medzobni prostori pa predstavljajo kar 35% površine zoba! Tako kar dobro tretjino zoba pustimo neočiščeno, če se ne poslužujemo dodatnih metod čiščenja. Nabiranje zobnih oblog namreč vodi v karies (posledice na zobeh) ali vnetje dlesni (posledice na okolnih tkivih, ki pa lahko vodijo v parodontalno bolezen ali parodontozo).

Poznamo več metod čiščenja medzobnih prostorov:

- uporaba zobne nitke

- uporaba medzobnih oz. interdentalnih krtačk

- uporaba zobotrebcev (ni priporočljivo)

Najbolje lahko očistimo medzobni prosotor z uporabo pripomočka s ščetinami, saj ta prostor ni raven (glej sliko).

Zato je torej najbolj priporočljiva uporaba interdentalnih krtačk.

Na tržišču je veliko proizvajalcev interdentalnih krtačk. Pomembno je, da najdemo takšne, ki nam ustrezajo, ter da smo pozorni, da uporabljamo krtačke pravilnih velikosti. Najpogosteje nam ena velikost ne bo ustrezala za čiščenje vseh medzobnih prostorov v ustih, zato uporabljamo različne komplete.

Nekaterim ljudem pa je ljubša uporaba zobne nitke, ki sicer malenkost slabše očisti medzobne prostore kot interdentalne ščetke, vendar je v nekaterih primerih (zelo ozki medzobni prostori, rotirani zobje ter pri mlajših pacinetih) zadovoljiva. Je pa pri nitkanju izredno potrebna pravilna tehnika, ki pa zna biti kar zahtevna. O pravilni uporabi obeh tehnik ter za nasvet, katera tehnika je vas bolj primerna, se posvetujte z zobozdravnikom.

ČE PRI NAVADNEM ŠČETKANJU ALI NITKANJU OPAZITE KRVAVEČE DLESNI, SE O TEM NUJNO POSVETUJTE Z ZOBOZDRAVNIKOM, SAJ JE TO NAJVERJETNEJE ZNAK VNETJA DLESNI!

bottom of page