top of page

Kaj je bruksizem?

Bruksizem je stiskanje ali škripanje z zobmi. Najpogosteje ljudje škripajo z zobmi ponoči, včasih pa lahko tudi podnevi (nezavedno - pri raznih naporih, dvigovanju uteži v fitnesu ali različnih stresnih situacijah).

obraba zob pri bruksizmu

Pri bruksizmu ljudje z zobmi spodnje čeljusti močno drgnejo po zobeh zgornjih čeljusti, pri čemer pride do nepopravljivih poškodb zobne substance, lahko pride tudi do preobčutljivosti zob. Drugi simptomi so še bolečine v čeljustnem sklepu in žvečnih mišicah zjutraj, ko se zbudimo. Lahko pride tudi do glavobola.

Pomembno je, da teh simptomov ne ignoriramo temveč ukrepamo čimprej, ko jih opazimo.

Glavni vzrok bruksizma sta stres in nervoza pri odraslih ter izraščanje zob in rast čeljusti pri otrocih.

Številni ljudje se bruksizma niti ne zavedajo, saj z zobmi škripajo ponoči, v spanju. Tako je pomembno, da je na naše škripanje z zobmi pozoren naš partner, ki lahko zaradi našega glasnega škripanja z zobmi včasih tudi težko spi. Na posledice škripanja zob pa more biti pozoren tudi naš zobozdravnik, saj so obrabe zob hitro vidne.

Kako se rešiti bruksizma? Najboljše bi bilo, če bi se lahko popolnoma izognili stresnim situacijam in živeli lahkotno življenje (npr. s selitvijo na Havaje ;) ). Ker pa to ni vedno mogoče, je pomembno, da se najprej popravi škoda, ki je nastala na zobeh zaradi bruksizma, nato pa se naredi še opornica, ki jo pacient nosi med spanjem. Ta opornica ščiti zobe pred dodatno obrabo in olajša bolečine v sklepu in sklepnih mišicah (če so le-te prisotne).

Če se v simptomih prepoznate, vam svetujemo, da ukrepate čimprej in tako poskrbite, da bo prišlo do čim manjše nepopravljive obrabe zob. Pokličite nas!

bottom of page